Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Най-четени

Ловешката болница е в будна кома

Какво се случи с МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ в Ловеч? 4 въпроса с „К“, които хвърлят светлина върху тежкото положение на областната болница.
Новина от онзи ден гласи, че поредно отделение в ловешката болница затваря (временно) врати. Този път това е кардиологията. Всички специалисти от отделението напускат, включително и началникът, като повече от 10 пациенти са останали в отделението и за тях са се погрижили лекари с други специалности до транспортирането им в Плевен. За тяхното лечение МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ няма да получи парите от НЗОК по клиничните пътеки, тъй като без специалист, дейността на може да бъде отчетена.

Преди това съдбата на кардилогията са имали урологията и отделението по съдова хирургия.

КАКВО?

Всичко започва в далечната 2006 г. с назначаването на тогавашния шеф на отдел „Контрол“ на РЗОК за директор на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“, когато болницата сключва договор за публично-частно партньорство с външна кардиологична дейност. Пациентите на Самостоятелната медико-диагностична лаборатория по инвазивна кардиология са привличани по всевъзможни начини, голяма част от тях въобще не са от област Ловеч. Всички дейности обаче, които не са позитивни като резултат по предварително одобрения алгоритъм на клиничната пътека и с всички негативи, които носят, не се изпълняват в рамките на частната структура, а в кардиологичното отделение на МБАЛ Ловеч.

Така частната структура, съгласно договора, който е сключила с болницата, получава цялата отработена сума, която се изплаща месечно от НЗОК. Негативите обаче, свързани с разходи за консумативи, неуспешни процедури и всички отрицателни резултати се пишат на сметката на МБАЛ.

През 2015 година болницата вече издъхва. През 2016 г., след като медиците спират да получават възнагражденията си, започва брожение и недоволство сред работещите, които са поставени в тотална невъзможност да изпълняват служебните си задължение вследствие на управленската политика, водена от тогавашното ръководство.

КАК?

Оказва се, че до това положение се стига с благословията на държавата, която е мажоритарен собственик на болницата и на община Ловеч, която притежава 30% от акциите на болничното заведение.

Едва през 2015 година дирекция „Медицински одит“ към Министерство на здравеопазването прави анализ на причините за тежкото финансово състояние на болницата и в свой доклад изисква договорът със СМДЛ в този му вид да бъде прекратен и преразгледан. По Закона за достъп до обществена информация работещите в МБАЛ Ловеч поискват да им бъде предоставен въпросният доклад, но получават отказ.

Препоръката от одита не се изпълнява и в картината се включва и ДАНС. Разпитани са част от работещите в болницата, но това не променя нещата.

През 2016 г. настоящото ръководство на МБАЛ Ловеч преразглежда договора, но така и не става ясно какво точно и дали въобще е променено нещо в него. Към днешна дата обаче частната дейност, пак според клаузите в договора си, успява да запорира сметките на МБАЛ поради неизплащане на сумите по клинични пътеки от страна на болницата, въпреки че плащанията от НЗОК са получени.

КОГА?

11 години са нужни за унищожението на лечебното заведение, което през 80-те години на миналия век е разполагало с 1200 легла. И към днешна дата се смята за медицинска структура със стратегическо значение за областта с население малко над 140 000 души.

КОЙ?

Имената на ангажираните с този процес са не едно и две. Директори, прокуристи, зам.-директор, кметове, шефове на Регионалния инспекторат по здравеопазване. Някои подкрепят открито, други просто се стараят да не пречат, но всички те стават съучастници в разграбването на общественото здравеопазване в Ловеч.

Работещите в болницата получават най-ниските заплати в бранша, по техните собствени думи. Последно са получили 77% от половината заплата за месец февруари 2017 г. Дори се оказва, че си плащат, за да работят, тъй като ръководството на болницата решава да използва сумите от взаимно-спомагателната каса (ВСКаса), без да свиква общо събрание, което да разреши ползването на тези пари.

В КРАЙНА СМЕТКА

Поговорката „И вълкът сит, и агнето цяло“ си има продължение – вълкът е изял овчаря. И в горе описания случай е така – вълкът е частната кардиологична практика, която се превръща в частна болница, МБАЛ Ловеч (в ролята на овчаря) е „изядена“, а агнето би трябвало да са от една страна медиците от болницата, които в момента получават непривлекателни оферти за работа в новата, частна структура, а от друга страна пациентите, за които остава надеждата, че ще продължат да получават медицинска грижа в града.
Автор: News.dir.bg

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *