18.07.2024

студенти, образование, ученици

Изпитният вариант за държавния зрелостния изпит по български език и литература за 12-и клас ще бъде генериран утре в 5.10 часа в МОН.
Изпитът по БЕЛ за 12-и клас, на който ще се явят над 50 000 зрелостници, започва в 8 часа. Авторът и произведението за 41-я въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12 часа, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В 8.50 часа, отново в МОН, ще се изтегли изпитният вариант (от три възможни) по български език и литература за изпита след седми клас за националното външно оценяване, както и за преразказа на непознат текст с дидактическа задача.

Изпитът за седмокласниците по БЕЛ започва в 10 часа.

След 15.30 часа утре в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за двата изпита.

13 500 квестори ще следят за реда на държавния зрелостен изпит по български език и литература. При провеждане на матурите имат право да присъстват като наблюдатели и до трима представители на родителите на учениците от училището, в което има изпит.

11 718 750 са възможните комбинации на изпита по български език и литература. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

Първият модул по БЕЛ трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *