Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Последни новини

Изследват дали ядем втора класа храни от Европа

От 22 май ще започне вземането на проби от храни, предлагани от едни и същи фирми, на пазарите в България и в „стари“ страни членки на ЕС.
Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на депутатско питане за практиката компаниите да предлагат стоки от една и съща марка и опаковка, но с различни съставки на пазара в „старите“ и в „новите“ членки на ЕС.

Неотдавна се разбра, че компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните.

Порожанов каза, че е съставен график за вземането на храни и тази процедура ще продължи от 22 май до 30 юни, предаде БТА. Това е решено от работна група, сформирана в Българската агенция по безопасност на храните, която съществува от 13 март. Членовете й са определили групите храни и показателите, които ще са обект на лабораторно изследване.

В списъка са включени пет групи храни – шоколадови изделия; безалкохолни напитки и плодови сокове; млечни продукти; месни продукти; детски храни. Те са произведени в Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Франция, Италия и Австрия.

Критериите за сравнителен анализ и капацитетните възможности на лабораториите на територията на страната са обсъдени с външни експерти и представители на Националния център за обществено здравеопазване и анализи към Министерството на здравеопазването, каза Порожанов.

Според министъра ефективният начин за решаване на проблема с двойния стандарт е да се създаде унифициран контрол в рамките на ЕС.

„Необяснимо е как в страни като България и Словакия се използва по-евтина съставка, като фруктозо-глюкозен сироп при някои напитки, докато в същия едноименен продукт в Австрия, такава няма.“ Това заяви междувременно евродепутатът Момчил Неков пред колегите си на заседание в Страсбург.
Неков е член на Комисията по земеделие към Европейския парламент.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *