Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Общество Последни новини

Подкупните професори на свобода срещу 10 000 лв.

Професорите от Университета по хранителни технологии Симеон Василев и Николай Банков са освободени от ареста срещу парична гаранция от по 5000 лева.
Проф. д-р инж. Симеон Василев, ръководител катедра „Техническа механика и машинознание“, и проф. д-р инж. Николай Банков, ръководител катедра „Електротехника и електроника“, бяха задържани в понеделник с белязани пари при съвместна акция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура в Пловдив.

В понеделник Окръжният съд в Пловдив ще разгледа искането на прокуратурата за отстраняване от дръжност на проф. Симеон Василев от заеманата от него длъжност – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив до отпадане на нуждата от тази мярка, съобщиха от държавното обвинение.

Срещу 66-годишния професор е повдигнато обвинение за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, които не му се следват, за да извърши действия по служба като преподавател, а именно да постави положителна оценка върху две изпитни работи на студент, с които да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети – „Механика“, 2 част и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива изпити.

Искане за отстраняване от длъжност е подадено към окръжните магистрати и за другия обвиняем проф. Николай Банков. То също ще бъде разгледано в понеделник.

59-годишния преподавател е обвинен за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, които не му се следват, за да извърши действия по служба като преподавател, а именно да постави положителна оценка върху изпитни задачи и техните решения на двама студенти, с които да удостовери успешно положени изпити на лицата по учебната дисциплина – „Теоретична електротехника“, 1 част.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *