Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

След Панамските документи – Малтийски досиета

След четиримесечно разследване 13 европейски вестника започват да публикуват „Малтийски досиета“ за данъчния рай Малта.
Тринадесет вестника, обединени в обща европейска разследваща мрежа, започнаха да публикуват от днес „Малтийските досиета“ – над 150 000 поверителни документа, разкриващи „задкулисието на този непознат данъчен рай“, обяви френският сайт Медиапар, цитиран от Франс прес и БТА.

Сайтът за разследваща журналистика обещава „потапяне зад кулисите на този непознат данъчен рай, който до 30 юни председателства ЕС“ и заявява, че островчето с население 430 000 жители „лишава останалите страни от 2 милиарда евро данъчни приходи годишно“.

Според Медиапар разследването, което ще се публикува в продължение на две седмици, касае „данъчната оптимизация и укриването на доходи, прането на пари и корупцията“ и се опира на „пълния списък на физически и юридически лица, участващи в регистрираните в Малта 53 247 фирми“.

Сред регистрираните в Малта компании са Буиг, Тотал, БАСФ, Икеа и банки като Рейл и Джей Пи Морган, съобщава Медиапар.

Освен френския сайт сред медиите, които участват в разследването, са германският седмичник „Шпигел“ и вестниците „Ешпресо“ (Португалия), „Мундо“ (Испания), „Еспресо“ (Италия), „Соар“ (Белгия), „Политикен“ (Дания) и „Малта тудей“ (Малта), както и румънската онлайн медия „Блек сий“.

Според „Шпигел“ в Малта са регистрирани компании като Бе Ем Ве, БАСФ, Дойче банк, Пума, Мерк, Бош и Райнметал. Авиокомпанията Луфтханза има 18 филиала в Малта и е настанила там пенсионната си каса.

„Шпигел“ се е свързал с въпросните компании, които уверили, че присъствието им в Малта е законно и декларирано пред малтийските данъчни власти.

В разследването са участвали 49 журналисти от 16 страни в продължение на четири месеца.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *