Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Наш евродепутат с идея срещу манипулирането на километражи

Над 30 процента от употребяваните автомобили в Европа са с манипулирани километражи, сочи официалната статистика. Това ощетява купувачите средно с по 3000 евро на автомобил, а годишно измамите могат да достигнат 10 милиарда евро.

Порочната практика е най-често срещана в страните от  Източна Европа, където пазарът на стари коли е по-голям. Километражи обаче се манипулират и в Германия, категоричен е евродепутатът Андрей Новаков.

По думите му много от колите за продажба втора ръка идват от Германия с вече променени данни за изминатите километри.  В Европейската комисия Новаков внесе предложение за създаване на единна информационна система с данните от техническите прегледи  на автомобилите. Информацията в системата ще бъде достъпна за купувачите на автомобили втора ръка и те ще могат да проверяват дали търговците ги заблуждават.

Освен че ощетяват финансово купувачите на автомобили втора ръка, манипулираните километражи създават и сериозен риск за живота и здравето на хората, които ще се возят в автомобила. Невярната информация, че колата е с по-малко изминати километри, заблуждава новите й собственици относно потенциалната възможност за повреди, обясни Андрей Новаков.

„Моята идея има за цел данните за километрите, които така или иначе се събират по време на годишен технически преглед, да станат публични и да се събират в единна база данни, която да е достъпна за хората, така че когато харесаш даден автомобил, да можеш лесно и безплатно да провериш през годините назад през коя година колко километри е изминал автомобилът. Така че да обезсмислим опитите недобросъвестни търговци да манипулират километрите“, каза Новаков.

Изграждането на системата ще струва 1,25 млн. евро. Предложението има подкрепата на евродепутатите от източно европейските страни, където проблемът е широко разпространен. Километражи обаче се превъртат и в страни от Западна Европа. „Автомобили се манипулират и в Германия, може би противно на масовото схващане. Така че коли идват още от там с манипулирани километражи“, казва българският евродепутат.

По данни на полицията в Германия една от всеки три коли е манипулирана. В България се внасят най-много коли втора употреба именно от тази държава, а също и от Италия, Швейцария и др.

От средата на 2018 година в ЕС влиза в сила директива, която ще криминализира манипулирането на километражните данни.

В 25 държави в ЕС и в момента манипулирането на километража е престъпление, показва справка на Европейския потребителски център-България. То е нелегално в  страни като Австрия, Белгия, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърцияи други. В Германия превъртането на километража е наказуемо със затвор от 1 година или глоба. Във Франция санкцията е до две години затвор и глоба от 37 500 евро, а в Словакия – глобата е 266 евро. Също във Франция договорът може да се прекрати, даже и продавачът да не е знаел за манипулацията. В Германия развалянето му е възможно само ако потребителят докаже, че манипулацията е умишлена от страна на продавача. В Белгия, Холандия, Великобритания, Швеция и Унгария  и сега може да се получи информация за реалните километри на колата преди покупката.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *