Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Най-четени

Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова- лица на кампанията „10 минути само за теб”

Инициативата е свързана с профилактика на рака на маточната шийка

Стартира информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб” с пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести. Организатор на инициативата е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и тя има за цел да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура.

„Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка. Убедена съм, че само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и имунизациите”, заяви по време на откриването Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Актрисата Йоана Буковска-Давидова заяви, че е избрала да стане лице на кампанията не само заради героинята си Виолета Захариева в сериала „Откраднат живот”, която се бори с рака, но и защото самата тя губи майка си от коварната болест. „Това е едно от най-сериозните заболявания днес, но трябва да спрем да го възприемаме като стигма, която ни жигосва и ни прави различни от другите, напротив. Да превръщаме темата в табу само подсилва страхът ни и чувството за обреченост. Покрай заболяването на мама си направих тест за HPV с намерението да взема мерки и да се предпазя. Когато се оказа, че съм вече носител на вируса, разочарованието се появи, тъй като вече бе късно и аз бях лишена от избор”.

Lilia Asenova_Yoana Bukovska

Актрисата Елена Петрова също подкрепи инициативата : „Родителството не е постижение, то е работа за цял живот. Всеки ден трябва да бъдем най-добрите родители за децата си. Това означаваме да бъдем информирани кое е най-доброто за тях и да ги предпазваме. Аз трябва да бъда информирана като майка, за да задам правилните въпроси, да получа информация и да предпазя моите деца”.

Ракът на маточната шийка е вторият по честота при жените на възраст между 15-44 г. , стана ясно от данните, съобщени по време на пресконференцията. Всяка година над 270 000 жени в света умират от заболяването. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света и ако не се предприемат мерки за предотвратяването, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 г. В България всяка година над 1 000 жени се диагностицират с тежката диагноза, а над 400 не успяват да се преборят. В 99,7% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма – http://hpv-vaccine.bg

Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

 

D-r Valeri Tsekov _Prof. Todor KanatrdjievКампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ – София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България.

Бояна Бояджиева

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *