Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Георги Иванов е в стабилно състояние и в съзнание

Космонавтът Георги Иванов, който преди дни беше приет по спешност в болница, е в съзнание и със стабилни показатели, съобщиха от ВМА.

Георги Иванов е в съзнание от вчера сутринта. Контактен е, адекватен, със стабилни показатели, няма неврологичен дефицит. Движи си свободно крайниците и говори. Предстои да му бъдат направени още изследвания.

Георги Иванов бе настанен на 22 май, към 05.00 часа, във ВМА. Началникът на Клиника „Интензивно лечение” към болничното заведение доц. Евелина Одисеева обясни пред журналисти, че първият български космонавт има сърдечна патология, която е предпоставка за нарушения в кръвообращението на мозъка.

По думите й първите образни изследвания не дават обикновено резултат при тази патология и затова образната диагностика ще бъде повторена.

Тя уточни, че когато Иванов бъде изваден от медикаментозния сън, ще му бъде направен контролен нов скенер, за да се оцени каква ще бъде находката в главния мозък.

Доц. Одисеева допълни, че първата им диагноза е исхемичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма.

Георги Иванов е първият български космонавт. Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 година. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“.

На 10 април 1979 г., в 20.34 часа московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж, с командир на полета Николай Рукавишников.

В Космоса Георги Иванов прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *