Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Захариева разясни на Путин славянската азбука

Вицепремиерът Екатерина Захариева реагира на думи на руския президент Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от „македонската земя“.
Изявлението на Владимир Путин, тиражирано в медиите, е пред македонския му колега Георге Иванов.

Министърът на външните работи Захариева посочва във Фейсбук:

„Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността“.

Екатерина Захариева припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал пред президента Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия.

„Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута“, отбелязва българският вицепремиер.

„Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди“, пише тя и завършва със стиха на Иван Вазов: „Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат“.

Бойко Борисов: Какво значение има?

Историците отдавна са се произнесли по темата, каза премиерът Борисов, цитиран от ТВ Европа.

Не е важно кой от къде е минал. Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура, добави Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика на телевизия „Европа“ от бившия председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Македонско издание: Путин разгневи българите

Руският президент Владимир Путин разгневи българите с твърдението, че славянската писменост в Русия е дошла от македонските земи, коментира македонското електронно издание „Локално“, цитирано от агенция „Фокус“.

Българските медии коментират, че именно Путин винаги е изтъквал, че България е дала на руснаците азбуката. Те цитират руския президент, че през 2015 г. е заявил:

„Ние имаме много общи неща с България. Близки сме по род, език, култура, ценности, традиции. Ние сме им дали свобода, те ни дадоха азбука“.

Изявлението си за славянската писменост, която „дойде у нас от македонската земя“, руският президент направи при вчерашната си среща с Георге Иванов в Москва.

Иванов пък е благодарил за наградата „Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II“, връчена му във вторник от руския патриарх Кирил. Той е добавил:

„Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент…“

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *