Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Обвиниха директора на болницата по онкология за 2 млн. щети

Спецзвеното “Антикорупция“ привлече като обвиняем д-р Валентин Ангелов – изпълнителен директор на „Специализирана болница за активно лечение по онкология“.
Той е обвинен в безстопанственост, от която за столичната болница са последвали щети в размер на 1 901 561, 86 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че в периода 2013 г. – 2015 г., под ръководството на д-р Ангелов, са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства.

Директорът допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарствени продукти, на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Установено е, че са заплащани доставки на лекарствени продукти, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и лекарствени продукти на цена, по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък и от реинбурсната, заплащана от НЗОК.

От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени. Заплащани са и лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, съгласно уговореното в договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и заплатена.

Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС. До настоящия момент са разпитани 80 свидетели. Назначена и изготвена е комплексна съдебна експертиза. Разследването продължава, уточниха от прокуратурата.

На Ангелов е наложена най-леката мярка за неотклонение – “Подписка“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *