Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Travel Бизнес Бизнес Изборът на редактора Последни новини

Очаква се ръст от 11% на чуждестранни туристи

Над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016 г.
Това съобщи пред журналисти в Добрич Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма, предаде БТА.

По думите му в големите курорти – „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“, „Албена“, вече има почиващи от Германия, Великобритания, Румъния и други страни.

Румен Драганов посочи, че културният туризъм в градска и историческа среда, чийто дял вече достига 50 на сто в общата структура, е новият феномен.

България вече е четирисезонна дестинация благодарение на нискотарифните авиокомпании и културният туризъм доминира в голяма част от посещенията, поясни директорът на института.

Драганов коментира, че проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

По думите му работодатели в бранша търсят работници от трети страни – Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш, но остава икономическият въпрос – ниското заплащане.

Драганов отбеляза,че сред целите на Националния борд по туризъм е до 2026 година средната заплата в бранша да достигне равнището в Европейския съюз.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *