Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Любопитно Най-четени

София става световна столица на виното

За първи път България е домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие форума днес в 11.00 ч. в хотел „Маринела“. Основната тема е „Лозата и виното: Наука и Икономика, Култура и Образование“.

Проф. д-р Моника Кристман – президент на Международната организация по лозата и виното, е сред участниците в най-важното събитие в света на виното, което се организира за 40-и път.

„България ще бъде домакин на това уникално и в световен мащаб събитие, което позволява на представители на правителствата, на научни институти и индустрии да се срещнат“, заяви проф. д-р Моника Кристман.

Сред участниците в конгреса – над 1000 делегати, са висши представители на държавната власт и бизнеса, водещи световни експерт и енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители.

В рамките на събитието се поставят основните въпроси, които засягат сектора, и се взимат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството.

Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България.

Провеждането на конгрес от такъв ранг у нас е голяма реклама за българското вино и за България, като водеща страна винопроизводител. България е шестият най-голям износител на вино. Провеждането на конгреса у нас ще увеличи експорта през следващата година значително. Събитие от подобен мащаб дава рядка възможност за популяризиране на българското вино и на България като винена дестинация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *