Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Кои са най-честите жертви на трафик на хора за трудова експлоатация?

Мъжете на възраст между 20 и 50 години у нас са най-честите жертви на трафика на хора с цел трудова експлоатация. Това показват данните на Националната комисия за борба с трафика на хора. Според статистиката жертвите обикновено са с нисък социално-икономически статус и най-често са безработни и неграмотни. Данните бяха съобщени на кръгла маса в София на тема „Противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация”.

„Пострадалите хора много често са с нисък социално-икономически статус, много често са безработни, много често също са и неграмотни хора. Специфичното тук е, че доколкото трафикът с цел сексуална експлоатация засяга най-вече жени, при трафика с цел трудова експлоатация жертвите са мъже на възраст между 20 и 50 години, които са подмамени от хора от тяхната общност да заминат в чужбина да работят в строителство, селско стопанство при условия и възнаграждения, които не се реализират”, каза секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова.

Образованите хора също могат да попаднат в такава ситуация, но те имат „малко по-силен инстинкт за самосъхранение”, казват от Комисията за борба с трафика на хора. Те могат да прочетат договор, за го изискат, да проверят какви са условията на труд в съответната държава. „Но като цяло и те не са изключени от обсега на този вид престъпления, защото много често те са ангажирани от хора от общността или от агенции, които на първи прочит изглеждат легитимни, но при по-задълбочено вглеждане се оказват фалшиви”, каза Димитрова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *