Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Брекзит ще глътне още £1 млрд. за здравето на пенсионери

Британската здравна система може да се бръкне с още £1 милиард, ако живеещите в Европа британски пенсионери трябва да се лекуват в родината си след Брекзит.
Сумата е двойно по-голяма от здравните разходи, които Обединеното кралство плаща (573 милиона евро – 500 милиона лири) за свои граждани, ползващи здравеопазването в страни от Европейския съюз. Това е изчислила здравната благотворителна организация Нюфилд тръст (Nuffield Trust), съставила проучването, цитирано от АФП и БТА.

В момента около 190 000 британски пенсионери ползват тази система: чрез европейския формуляр Ес 1 (S1) те могат да се преместят да живеят във всяка страна от ЕС и да ползват същите здравни осигуровки като местните граждани.

Според Нюфилд тръст завръщането на британските пенсионери ще наложи също така откриване на още болници с общо около 900 легла, за да се осигури базова инфраструктура за тяхното лечение.

„Националната здравна система се нуждае от споразумение за Брекзита, което да позволи на заминалите да живеят в чужбина пенсионери да продължат да получават здравни грижи на място“, отбелязва авторът на проучването Марк Даян.

Той изтъква също така зависимостта на здравния сектор от чуждестранната работна ръка – лекари и медицински сестри. Ако бъде въведена рестриктивна политика за имиграцията след Брекзита, както планира консервативното правителство, над 70 000 работни места могат да останат незаети в здравеопазването до 2026 година, прогнозира проучването.

Авторът на доклада освен това е на мнение, че е в интерес на британските пациенти страната да остане интегрирана към европейския пазар на медикаменти, за да се осигурят доставките за националната здравна система. Това според него ще изисква специфично споразумение.

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС ще започнат след парламентарните избори на 8 юни.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *