24.07.2024

БСП иска оставката на Главчев, бил проводник на омразата

БСП иска оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и внася подписка за това, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг.
„Той грубо нарушава правилника на НС, не си изпълнява задълженията и е проводник на езика на омразата, разделението и скандалите, които политическа партия ГЕРБ налагат в обществото“, аргументира се тя, цитирана от пресцентъра на партията.

Освен това, изтъкна Нинова, прламентът не работи вече шеста седмица и има заседания по 23 минути. По думите й това е така, защото правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма.

„Така ще бъде и тази седмица. Законите, които ние внасяме, не се гледат нито в комисии, нито в зала. По това време ГЕРБ чете декларации, пълни с омраза и конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ“, заяви Нинова.

Тя каза това по повод остра декларация на управляващите, в която заявиха, че БСП могат да спечелят избори само в Северна Корея или Сибир.

По думите на Нинова те лицемерно искат национално съгласие, но умишлено прокарват разделителни линии.

„Ние сме – цитирам от стенограмите – „небългарска социалистическа партия – клахте българите, както и турчин не ги е клал“, изтъкна Нинова и даде за пример как от трибуната звучат думи като „безродници“ и „убийци“.

Тя добави, че според ГЕРБ партията й няма право да говори и да бъде съдник.

„Това е отношение не само към БСП и коалиция „БСП за България“, това е отношение към 1 милион българи, които ние представляваме. Председателят на парламента би трябвало да е пръв между равни“, каза още председателката на социалистите.

Тя поясни, че Главчев не изпълнява правилника на Народното събрание и не наказва депутатите, че отправят заплахи, думи, които увреждат доброто име, и непристойно поведение.

„Г-н Главчев не взема отношение, когато от трибуната се случва това и то от политическата партия, която представлява“, заяви Нинова и подчерта, че Главчев системно не си изпълняла задълженията по правилник.

ГЕРБ могат да дадат председателството на Народното събрание на Патриотите, достатъчно са им „клекнали“ за всички други министерства и постове, каза тя иронично пред журналисти по-късно.

„Попитана дали няма да разреши несправедливостта, ако поеме председателския пост, Нинова отговори:

„Не, няма. Знаете какво представлява председателският пост. Председател, който няма мнозинство в залата, не може да проведе нито една политика на партията, която представлява. Аз ще бъде принудена да подписвам законопроектите на ГЕРБ и на влизане, и на излизане от залата. С моя подпис трябва да се приемат решения, срещу които ние сме категорично против“.

Тя попита защо е необходимо това – „за да си легитимират те собственото безсилие и собствените грешки“?

И индиректно се обърна към премиера:

„Не, г-н Борисов, ние сме ви алтернатива, не сме част от статуквото и от това мнозинство“.

Нинова уточни, че „БСП за България“ ще присъства в зала, защото утре ще се гледа докладът на КЕВР и искат да проведат дебат защо увеличиха цените малко след изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *