Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Възраждат ”Южен поток”?

Високопоставени руски енергийни експерти, свързани с правителството, отправят сигнали към Евросъюза, че е възможно възобновяване на „Южен поток“.
Вторият клон на „Турски поток“, по който е планирана доставката на синьо гориво за страните от Югоизточна и Южна Европа, ще бъде построен само след получаване на „железни гаранции“ от Евросъюза, се казва в заявления на руското външно министерство.

„Москва очаква от Брюксел железобетонни гаранции за реализацията на проекта „Турски поток“, за да не бъде повторен печалният опит на „Южен поток“, заяви руският заместник външен министър Алексей Мешков.

„Основания за безпокойство ни дават опитите на някои институции на Евросъюза да торпилират изпълнението на Северен поток – 2“, допълва руският заместник- министър, цитиран от РИА Новости.

Русия започна да строи първата част от „Турски поток“ в началото на месец май, като в руския порт Анапа пристигна първият специален съд за полагане на морски тръби Audacia.

Същевременно вчера турски медии съобщиха, че там е пристигнал и най-големият кораб с такива функции, Spirit. Дори проливът Дарданелите беше временно затворен, за да мине гигантският кораб.

С първата част на „Турски поток“, с потенциални възможности за транспорт на 15.75 милиарда кубически метра годишно, нещата са ясни: тези количества са предназначени за самата Турция.

Проблемът е втората част, предназначена за южните части на Европа.
Тя трябваше да дублира първата в морската й част, след което да тръгне на запад и да достигне границата на Гърция, откъдето да продължи за Македония и Италия.

Ключово заявление в тази насока направи миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев, който заяви, че все още нищо не е сигурно и че преговори се водят както с България, така и с Гърция.

Според него, решението, което ще бъде взето няма да бъде политическо, а икономическо.

Водещият експерт на Фонда за национална енергийна безопасност на Русия Игор Юшков предполага, че в момента се водят тайни преговори, както по отношение на Северен поток-2, така и за вариантите на „Южен поток“.

Според експерта особени гаранции за варианта през Турция до гръцката граница, не са нужни, но за възстановяването на евентуален „орязан“ „Южен поток“ директно в България, трябват солидни гаранции от Евросъюза, чийто член е България.
Този вариант има многобройни предимства, според руските експерти.

Главните са свързани с това, че Турция така или иначе ще бъде транзитна страна за азерския газ и превръщането й в ключов транзитен играч. Ако поеме и съществена част от транзита за Европа на руски газ, това крие своите немалки рискове, свързани както с нестабилността и опасността от тероризъм там, така и с поведението на тамошните управляващи.

Друго предимство е наличието на вече съществуващата в България газопреносна и газоразпределителна инфраструктура в посока Сърбия и Австрия.

„Техническите параметри отдавна са съгласувани. Достатъчно е Туск (Доналд Туск, председател на Европейския съвет) или Европарламентът да направят заявление или съответно да огласят меморандум за намеренията за строеж на „Южен поток“. Това би било достатъчно да започнем директни разговори с България и да пристъпим към реализацията на проекта“, допълни Юшков.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *