21.07.2024

1000 лв. глоба заради пострадал в АЕЦ ”Козлодуй”

Само административно наказание и 1000 лв. глоба наложи съдът в Козлодуй за немарливо изпълнение на служебни задължения, довело до инцидент с пострадал работник.

Магистратите признаха за виновен Й.Х. за извършено престъпление, но го освободиха от наказателна отговорност, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Той заемал длъжността „Началник цех РКТО“ в „Енергоремонт-Русе“ АД. Като такъв имал задължения да упражнява ефективен контрол на работата без риск за здравето, да полага грижи за осигуряване на минималните изисквания, свързани с условия на труд по време на строителни и монтажни работи, както да следи за спазването на законови и нормативни инструкции.

Й.Х. обаче не подсигурил на площадката изискващото се лично предпазно средство – колан за работа на височина, не прегледал за наличие на повреди по използваните въжета, сапани и вериги. Освен това допуснал по време на преместване на товар да се поправя окачването му, както и експлоатирането на верижна лебедка с неизправна кука. Немарливото изпълнение на служебните му задължения и неосигуреният ефективен контрол довели до инцидент на площадка „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

На 07.08.2016 г., работещият като котляр Й.П., при монтаж на скара от опорна конструкция за въздуховоди, паднал от височина 4,35 м, като причината за това било откачване на сапана на скарата от куката на макарата. В резултат на случилото се на пострадалия била причинена средна телесна повреда – закрита черепно-мозъчна травма, счупване на ребра, наличие на кръв и въздух в гръдната кухина, многофрагментарно счупване на лявата хълбочна кост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *