Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

136 българи за година станали бели роби зад граница

През 2016 година 136 българи са се превърнали в бели роби в чужбина, показват данните на Националната комисия за борба с трафика на хора за миналата година.
Най-много сигнали – 42, са подадени от нашенци, заминали да работят зад граница и оказали се жертва на трудова експлоатация, пише днес „Монитор“.

Данните показват, че най-често в такива „бели роби“ се превръщат мъже между 20 и 50 години.

„Това са мъже, подмамени от хора от тяхната общност да заминат в чужбина да работят в строителство и селско стопанство при условия и възнаграждения, които не се реализират”, обясни секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова. Тя говори на кръгла маса за противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Основни дестинации за работа на нашенците са Великобритания, Франция, Испания, Италия, Белгия и Гърция.

По данни на трудовото аташе на Гърция у нас през миналата година в южната ни съседка са регистрирани 25 сигнала за трафик на хора, като само една от жертвите на трудова експлоатация е била българка.

Сексуална експлоатация

Най-често жените стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация. През миналата година в ресорната комисия са подадени 27 сигнала за българки, изкарани в чужбина като проститутки. Още 11 нашенки пък са били изведени, за да сключат брак зад граница.

Част от тях са били принудени да минат под венчило с предварително уговорен жених. „Сред тези случаи има и непълнолетни момичета, които встъпват в уговорен от родителите им брак“, обясниха от Държавната агенция за закрила на детето.

Принуждавани да просят са били 8 от жертвите на трафик на хора.

Статистиката на Националната комисия отчита, че повече хора с увреждания стават жертви на трафик. През миналата година са регистрирани 9 случая на експлоатирани хора с физически и психически недъзи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *