Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

500 единици бойна техника преминават за учение на НАТО

Може да се даде висока оценка на това как протича учението на НАТО „NOBLE JUMP-2017“ на територията на нашата страна досега.
Въпреки участието на значителни сили и военна техника, не са допуснати инциденти.

Това заяви на брифинг на летището край ямболското село Тенево заместник-началникът на отбраната на Българската армия вицеадмирал Емил Ефтимов по повод на започналото военно учение.

България предоставя логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО с много висока степен на готовност, които участват в учението „NOBLE JUMP-2017“, едно от най-мащабните учения на Алианса през тази година. Целта е да се тества и доразвие концепцията за използване на тези сили на НАТО.

В него са включени повече от 4000 военнослужещи и 500 единици бойна техника от 11 страни-членки на Алианса.

През България ще преминат близо 700 души личен състав и 300 военни машини от армиите на Великобритания, Испания и Албания. От българска страна в учението участват около 800 души.

„Нашата армия не участва пряко в това учение, но за първи път българските въоръжени сили ще тестват способностите си за логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО от такъв голям мащаб“, посочи вицеадмирал Емил Ефтимов.

„Учението е много важно за НАТО, то демонстрира нашата способност за бързо развръщане на силите с много голяма степен на готовност от бази, разположени на различни места в Европа, до там, където това е необходимо.

То демонстрира нашата решителност и готовност да постигнем още по-добри съвместни резултати заедно, като засилим възпиращата мощ на Алианса и гарантираме сигурността на всички наши съюзници“, заяви заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-майор Ян Кейв.

Той даде висока висока оценка за подкрепата, която България оказва на силите на НАТО като страна домакин.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *