21.07.2024

Парламента в Македония одобри правителството на Зоран Заев

Македонският парламент одобри нощес правителството, предложено от лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев.
За решението, сложило край на 6-месечна политическа безизходица, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Депутатите одобриха новия кабинет с 62 на 44 гласа около полунощ. Петима народни представители се въздържаха, а девет отсъстваха.

42-годишният Зоран Заев се закле като премиер веднага след вота. С това приключвал продължилото 11 години управление на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва ДПА.

Бизнесмен и бивш кмет на Струмица, Зоран Заев състави коалиция с две партии на етническите албанци, за да контролира 62 от местата в 120-членния парламент.

Неговата партия се класира втора на изборите през декември, след ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който също не успя да спечели мнозинство, припомня АП.

По-рано Заев обвини Груевски в корупция и в незаконно подслушване на хиляди македонци. Политическата криза в страната започна през 2015 г., когато Заев започна да публикува записи от подслушани разговори, припомня АП.

Девет министерства са оглавени от етнически албанци

„Концепцията за едно общество за всички е бъдещето на Македония“, заяви Зоран Заев в парламента и отхвърли критиките на опонентите, че неговото обещание да подобри положението на етническите албанци може да подкопае суверенитета на Македония.

Около една четвърт от населението на Македония са етнически албанци, а междуетническото напрежение докара страната на ръба на гражданска война през 2001 година.

Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях.

Към преговори с ЕС и НАТО

Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към ЕС и НАТО. Той иска да започне преговори с ЕС и НАТО възможно най-скоро.

Македония има статут на кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Съседна Гърция блокира присъединяването й към НАТО поради дългогодишния спор за името на страната. Гърците имат възражения и за влизането на Македония в ЕС.

Заев избра за външен министър бившия преговарящ с Гърция Никола Димитров. Радмила Шекеринска, бивш министър на европейската интеграция, ще бъде министър на отбраната. Правителството на Заев има общо 26 членове.

Новият премиер обеща да се бори с корупцията и да подобри стандарта на живот като увеличи минималната работна заплата на 12 000 денара, а средната – на 30 000 денара (съответно 215 и 540 долара), отбелязва ДПА. В момента минималната заплата в Македония е 9000 денара, а средната – 22 500 денара.

Упорството на президента

Президентът Георге Иванов дълго отказваше да даде мандат на Зоран Заев, обвинявайки го, че застрашава целостта и суверенитета на Македония.

Кризата заплашваше да подпали отново междуетнически конфликт. Партиите на етническите албанци поставиха като условие за включването си в бъдещето правителство обявяването на албанския език за втори официален в страната. Последва месец на протести в цяла Македония.

След разногласия около избора на нов председател на парламента през април сградата на Събранието бе щурмувана от националисти и над 100 души бяха ранени, припомня АП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *