Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Ремонтират бул. ”Дондуков” от 4 юни

Паветата на столичния бул. „Дондуков“ ще се запазят, за да се запази историческият облик на града. Ремонтът започва на 4 юни, обяви кметът Йорданка Фандъкова.
Това е и становището на Министерството на културата, обяви тя по bTV по повод вчерашното обществено обсъждане, на което министърът на културата Боил Банов се обяви за запазване на паветата.

Фандъкова припомни, че Столичната община е предложила комбиниран вариант с асфалт по пътните платна и павета по трамвайното трасе на „Дондуков“, за да се даде възможност за изграждане на велоалея.

За да се запази облика на булеварда, по него няма да има велоалея. Ремонтът ще започне на 4 юни с подмяна на водопровода, булевардът няма да бъде затварян изцяло, а поетапно, уточни кметът.

Столичната община очаква финансиране от правителството за основен ремонт на бул. „България” във връзка с предстоящото председателство на ЕС.

„Много булеварди бяха основно ремонтирани, а бул. „България” е като кръпка“, коментира Фандъкова и добави, че в края на тази седмица ще бъде пуснат ремонтираният участък от булеварда, през август ще се довърши реконструкцията на трамвайното трасе.

След средата на месеца ще се пусне едната лента на бул. „Патриарх Евтимий“, който сега е затворен заради изграждането на метрото.

Инвестиционната програма на Столичната община за тази година предвижда довършване на ремонта на бул. „Монтевидео” в кв. „Овча купел”, както и разширението на бул. „Тодор Каблешков”. Ще бъде ремонтиран и мостът „Чавдар”. Предвижда се и изграждане на локалните платна на Северната скоростна тангента по пътя за Требич.

В коментар за замърсяването на въздуха в София, заради което организации заведоха дело срещу общината, Фандъкова каза, че качеството на въздуха постоянно се подобрявало.

„Да, в София има проблем с фините прави частици, но в последните години качеството на въздуха се подобрява“, каза тя и посочи, че останалите вредни вещества са намалели.

Относно презастрояването на кв. „Младост“ тя заяви, че това било допуснато още с устройствения план от 2009 г., и увери, че се прави всичко възможно то да не се допуска, но не можело и да се нарушават законите. Според нея проблемите са заложени – умишлено или не.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *