Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Преподаватели и докторанти от катедра „Аграрна икономика“ гостуваха на изложение на био производители

По покана на председателя на Българска асоциация „Биопродукти“ – Албена Симеонова, преподаватели и докторанти от катедра „Аграрна икономика“ при Стопанска академия гостуваха на изложение на био производители. В стопанството на Албена Симеонова и Любомир Любенов – земеделски производител на зърнени култури в с. Любеново, общ. Никопол се състоя демонстрация на конвенционални и биоторове, специализирана земеделска техника и лозов посадъчен материал с дегустация на микровинифицирани вина от високо устойчиви сортове.
Катедра „Аграрна икономика“ поддържа дългогодишни партньорски взаимоотношения с Българска асоциация „Биопродукти“. В резултат на подписан меморандум за сътрудничество са осъществени редица съвместни мероприятия в и извън СА „Д. А. Ценов“.
Събитието, което се състоя върху производствените площи от лозови биомасиви край никополското село, откри Албена Симеонова, която запозна присъстващите с дейността на своето стопанство, както и с прилаганите технологии и внедряването на иновативни такива. Тя акцентира върху факта, че е възможно да се осъществява агроекологично растениевъдство без вредни пестициди, съдържащи неоникотиноиди (вредни за пчелите и околната среда) и като пример посочи съседен масив със слънчоглед, където борбата с хоботника и теления червей е изведена без ползването на такива. За съжаление, подчерта Симеонова, единствено в България и Румъния все още е разрешено тяхното използване.

Стефан Василев – представител на AgroForestConsulting, създател на биолозовите масиви, представи румънския комбинат СICH, лидер в производството на качествени високотехнологични торове – гранулирани и водоразтворими продукти с листно прилагане/фертигация. Той подчерта, че 30-40% от дейността на румънската компания е свързана с иновационни технологии, биологично наторяване на трайни насаждения и монокултури. Василев представи специализирани трактори за трайни насаждения, нискообемна пулверизаторна пръскачка и тороразпръскващ агрегат. Представител на компанията „VCR-Vivai Cooperativi Rauscedo“, производител от световен мащаб на лозов посадъчен материал, запозна присъстващите с нови хибридни високоустойчиви сортове, резистентни на болести (мана, оидиум) и ниски температури (до – 24о).
Пред погледа на всички участници бе демонстрирано практическото приложение на биологични торове и земеделска техника върху лозови масиви и пролетни култури – слънчоглед, биологична пшеница и биологичен грах. За гостите на събитието, пепинерията „VCR-Vivai Cooperativi Rauscedo“, предложи дегустация от микровинифицирани вина, а организаторите осигуриха здравословна биохрана.
Преподавателите и докторантите от катедра „Аграрна икономика“ си тръгнаха удоволетворени от събитието, от ползотворните разговори с различни земеделски производители, с представители на фирмите. По традиция, от организаторите бяха подготвени специални материали от фирмите участници и сувенирни разфасовки на демонстрираните биоторове. По думите на ръководителя на катедрата – доц. д-р Марина Николова, всяко подобно мероприятие обогатява връзката между теоретичните знания и практическата подготовка на обучаваните студенти в специалност „Аграрна икономика“. Това дава възможност на преподавателите да подготвят съвременни професионалисти в съответствие с конкретните потребности на агробизнеса и изискванията на пазара на труда. „Разгледаната проблематика и акцентите на събитието потвърждават актуалността на учебното съдържание на дисциплините: „Екологично устойчиво развитие на агрофирмата“, „Аграрна екология“, „Аграрен мениджмънт“, „Аграрно предприемачество“ и др., чрез включването на теми, свързани с приоритетите за устойчиво развитие на земеделието, управлението на иновативни стопанства и предприемачески инициативи с грижа към околната среда и към хората“, коментира още доц. Николова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *