Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

Катастрофално ниски добиви на череши

Добивите на черешите тази година са катастрофално ниски в България, такава е ситуацията и в Европа.
Причината за това са късните пролетни студове и осланяване, каза в интервю за БТА Красимир Кумчев, фермер и консултант на терен по отглеждане на череши.

Заради това цената на вкусния много атрактивен плод е с около 25 на сто по-висока в сравнение с тази от миналата година.

И тогава имаше осланяване, но пораженията бяха по-малки, уточнява фермерът.

В Пловдивска област слана нямаше, но тук пък след масовия цъфтеж температурите рязко паднаха и минималните се задържаха продължително време между 2 и 4 градуса, което се оказа фатално за дръвчетата, коментира Кумчев. Според него това е много важен период, в който на черешата са необходими седем дни за оплождането, след като пчелите са си свършили работата по опрашването.

Имахме идеален масов цъфтеж, идеално свършена работа от пчелите, но лошото време след това не даде възможност за оплождането, обясни той. Това, по думите му, е довело до сравнително ниски добиви, независимо, че в национален мащаб в Тракийската низина и Родопската яка те са най-добри.

Очакванията на фермерите е за около 700 кг череши от декар, което е с около 30-35 процента по-малко от хубавия добив, който е между 1200-1300 кг.

Красимир Кумчев обясни, че цените са по-високи и това, според него е адекватно на по-малкото предлагане. Той обаче припомня, че когато се говори за цени винаги трябва да се уточнява и качеството на плода. Череши, които отиват за преработка или са с параметри до 14-15 мм естествено е да се изкупуват на цена, на половината на тази, която се дава за плодове с диаметър между 26 и 31 мм. Той очаква средната цена да бъде малко над 3,00 лева, което е с около 0,50 лева повече от тази за 2016 г.

Беритбата започнахме на цена 7,00 лева, но количеството на ранните сортове е толкова малко, че няма да се отрази на средната цена, добави Кумчев.

Най-хубавата череша Бигаро Бюрла се е продавала между 4 и 4,50 лева, а за масовите сортове Ван и Бинг цената е била около 3 – 3,50 лева за килограм. Кумчев е категоричен, че си има клиенти както за по-ниското качество и на по-ниска цена, така и за скъпите череши.

Изключително голямо влияние за качеството на черешата оказват дъждовете, което по думите на специалиста е един от големите проблеми в момента. Когато черешата влезе в пълна зрялост и има макар и краткотрайни превалявания, напукването е неминуемо. Това може да се предотврати в някаква степен като дръвчетата се поливат до последния момент, в който се берат, категоричен е агрономът.

Когато в почвата има достатъчно влага, при дъжд със сериозни количества, сокодвижението от кореновата система към плода остава сравнително еднакво, тъй като почвата е наситена с вода, която е осигурена чрез поливането. Когато обаче не поливаш – при един такъв дъжд сокодвижението към дървото и плодовете е много интензивно, получава се голямо налягане в клетките и ципата не издържа и се получава напукването.

Според Красимир Кумчев овощарството е висшият пилотаж в земеделието, а черешата е най-атрактивният плод. По думите му голяма част от хората, които отглеждат череши, пренебрегват основни елементи от агротехническите мероприятия. Много от тях влизат в черешовите градини единствено и само за брането, като прескачат резитбата, а с нея може да се нормира добивът и то на добро качество.

„Няма как да искаш 3,00 – 4,00 лева за килограм на един плод, който е почти два пъти по-малък от плодовете, за които се е полагало грижи“, отбеляза Кумчев.

Експертът е категоричен, че големината на плода зависи и от сорта, но в основата е резитбата. Има фермери, които изнасят череши за преработка или ги продават на бройка – на тях не им трябва едър плод и те не извършват резитба. Така дървото е отрупано, но с дребни череши, поясни специалистът.

Кумчев работи с всички големи търговски вериги, има договори и за износ за Румъния, където черешата в момента се продава на 6,00 лева. Заради това, че е по на север и там черешите зреят по-късно, търсенето в момента е по-голямо.

Благодарение на географската ширина, на която се намираме, черешите в равнинната част на Южна България излизат първи на пазара не само в България, но и в Европа. На практика без да има някаква човешка намеса, природата ни е осигурила конкурентен период от 15-20 дни, който е абсолютно достатъчен да се реализира добив, твърди Красимир Кумчев. Според него това е една от причините за голямото търсене на български череши в цяла Европа. Проблемът обаче е, че нямаме големи масиви, от които за ден-два да се напълни един ТИР.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *