Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

94% от трънчани казаха ”не” на златодобива

Населениета на община Трън отхвърли на вчерашния местен референдум плановете в района да се добива злато.
Това става ясно от обявеното решение на Общинската избирателна комисия.
Според него действителните гласове против златодобива са 1935 от общо 2060, т.е. 94 процента. „За“ са гласували 125 души.

В 21 секции са гласували 2081 души от общо 3563 избиратели, според решението, огласено след полунощ. Така активността е 58,4 на сто. 21 от бюлетините са недействителни.

Референдумът е валиден. Общата избирателна активност при допитването в община Трън далеч надминава прага (40%), необходим, за да бъде признато за валидно.

Към 10.00 часа избирателната активност бе 13.2%, а към 17.00 часа – 51,69 на сто.

Изборният ден продължи от 07.00 до 20.00 часа. Всички 21 избирателни секции са започнали и приключили работата си навреме, а изборният процес е преминал без сигнали за нарушения на изборните правила.

За да бъде прието решението на референдума, с „да“ трябва да са отговорили повече от половината от участвалите в допитването.

Въпросът, на който гласуващите отговориха, бе: „Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?”

Хората „против“ възобновяването на мина в града, трябваше да отговорят с „да“, а гражданите, подкрепящи инвестиционното предложение за златодобив – с „не“.

Решението за това допитване бе взето на заседание на Общински съвет – Трън, проведено на 21 април 2017 г., припомни „Фокус“. Повод бяха обявеното инвестиционно намерение и предстоящата експлоатация на находищата в община Трън, както и възникналото обществено напрежение по темата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *