Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Свят

Владимир Путин: Американците си отгледаха Ал Кайда

Терористичната мрежа Ал Кайда е резултат от дейността на САЩ. Това заяви Владимир Путин в интервю, включено във филма на американския режисьор Оливър Стоун.
Думите на руския президент предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ал Кайда не е резултат на наша дейност, това е резултата от дейността на американските ни приятели, заяви руският президент. Той поясни:

„Това започна още по времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и Ал Кайда, и Бен Ладен, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. това е тяхна вина“.

САЩ подпомагали чеченски терористи

Путин заяви също, че специалните служби на САЩ са помагали на терористите в Чечня и не са обръщали внимание на протестите на Москва по този повод

Той уточни, че има доказателства за техническа и финансова помощ, която Съединените американски щати са оказвали на терористите.

Руският президент отбелязва още, че за своевременно е информирал американския президент Джордж Буш (младши), като му е съобщил и имената на работещите в Чечня агенти на САЩ.

По думите на Путин Буш е реагирал с възмущение и е обещал да потърси отговорност за ситуацията.

Грешка на Горбачов

Излъчването на четирисерийния документален филм на Стоун „Интервюта с Путин“ започна снощи по кабелния канал „Шоутайм“.

Във филма Путин казва, че договорките за неразширяване на НАТО на изток е трябвало да бъдат записани на хартия. Според него е било грешка на Горбачов да разчита на приказките на САЩ и НАТО, че след обединяването на Германия и изтеглянето на руските войски от Източна Германия западната граница на НАТО няма да бъде преместена по-далеч от източната граница на ГДР.

В интервютата си за Стоун Путин говори по различни политически въпроси, разказва за семейството си, за желанието си да работи в КГБ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *