Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Общество Последни новини

КЕВР вдига изкупната цена на тока от покривни фотоволтаици

От 1 юли цената на електроенергията, произведена от покривни фотоволтаици, ще бъде увеличена, предвижда проект на решение на КЕВР.
Предложението беше обсъдено в регулатора, съобщава Инвестор. Ако Комисията приеме изчисленията на работната група, от следващия месец електроенергията от покривни фотоволтаици с мощност до 5 мегавата ще се изкупува за 271,67 лева за мегаватчас без ДДС. В момента цената е 255,39 лева.

По време на обществената дискусия от сектора коментираха, че тези цени вече са реални и това ще стимулира развитието на този тип централи.

Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) отбеляза обаче, че ще има нужда от още промени в регулацията и затова ще внесе и предложение за изменения в наредбите. От сектора имаха възражение и относно срока за амортизация на съоръженията.

От движение „Граждански контрол“, което също участваше в обсъждането, отбелязаха, че заради различни спънки в България има много малко домакинства с изградени покривни фотоволтаици.

От организацията дадоха пример с Гърция, където домакинствата с фотоволатици са значително повече, а системата там е по-различна – излишната електроенергия, която се произвежда, не се изкупува по преференциални цени от оператора, а домакинствата я отдават безплатно и след това я получават в периоди, когато фотоволтаиците не работят – например нощно време или през зимата.

В КЕВР беше дискутирана още и промяна в цената на електроенергията от биомаса. Производители възразиха срещу определените от регулатора цени за транспорт и суровина.

От работната група коментираха, че производителите на електроенергия от възобновяеми източници нямат право на индивидуални цени, както например са производителите при комбинирано производство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *