Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество Последни новини

Решават днес съдбата на киселото мляко

Допитване в Българския институт по стандартизация (БИС) решава днес съдбата на киселото мляко.
Експерти предупредиха, че ако в института гласуват поисканата промяна в БДС, уникалният български продукт ще се превърне в йогурт.

Това пише днес „Труд“, който неотдавна съобщи за заплахата, надвиснала над българското кисело мляко. След публикацията отпадна предложението да бъдат намалени нормите на двете полезни бактерии в продукта – лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус.

Остана обаче второто предложение – за допускане на всякакъв вид опаковки.

То е по искане на три фирми – „Обединена млечна компания“, чиито собственици са гърци, на „Димитър Маджаров-2“ ЕООД и „Полидей-2“ ООД. Днес в института по стандартизация се очаква решение за промяна на опаковките, които са част от БДС за киселото мляко.

В стандарта е записано, че киселото мляко може да бъде в опаковки до 1 кг, които са от полистирен, стъкло или керамика. Трите фирми, които са внесли предложение за промяната настояват в стандарта да се включат „Всички опаковки предназначени за контакт с храни“.

(По-конкретно предложението е да се разреши употребата и на картон и полипропилен. Това поясни тази сутрин Нова телевизия.)

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.

„Стига комерсиална алчност“, възкликва в „Труд“ доц. д-р Светла Данова, микробиолог с дългогодишен опит и голям докторат върху млечно кисели бактерии и пробиотици. Тя е възмутена от „стремежа да ни бъде отнет един от малкото останали млечни продукти с характеристики на функционална и здравословна храна“.

„Господа, неспециалисти, не посягайте на един здравословен продукт, обслужвайки чужди интереси“, зове Данова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *