Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

ЕК одобри държавна помощ за БДЖ

Европейската комисия стигна до заключението, че мерките на България в помощ на БДЖ спазват правилата на ЕС за държавните помощи.
Това се посочва в съобщение на комисията.

Мерките ще позволят на дружеството да намали своя дълг, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на единния пазар.

През 2011 г. България представи на ЕК план за преструктуриране на БДЖ, който да бъде оценен според правилата на ЕС за държавна помощ. В първоначалния план се съдържаха и мерки, които биха могли да предоставят икономическо предимство на БДЖ, и следователно биха могли да включват държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

През ноември 2011 г. ЕК започна задълбочено проучване, тъй като се съмняваше в дългосрочната жизнеспособност на БДЖ и дали планът за преструктуриране съдържа достатъчно мерки, осигуряващи собствения принос на дружеството към разходите за преструктуриране, както и мерки, компенсиращи нарушаването на конкуренцията.

Комисията се съсредоточи върху опрощаването от страна на българската държава на определени дългове на БДЖ. Разследването установи, че планираното опрощаване на тези дългове от 224 милиона лева е в съответствие с насоките от 2008 г. за държавна помощ за железопътни предприятия. Това е така, защото дълговете са ясно определени и възникнали преди присъединяването на България към ЕС; те са пряко свързани с превозната дейност на БДЖ и възпрепятстват доброто финансово управление на дружеството; размерът на дълговете, подлежащи на опрощаване, е съразмерен; държавната помощ не пречи на ефективната конкуренция на пазара.

Тъй като БДЖ е единственото дружество в държавата за железопътни пътнически превози, дружеството е от решаващо значение за свързаността и икономиката на страната. Комисията стигна до извода, че опрощаването на дълговете е необходимо и съразмерно, за да се подкрепи дейността на БДЖ и е в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи.

Комисията не е открила проблеми съгласно правилата на ЕС за държавна помощ за възстановяването на някои суми по ДДС, платени от БДЖ. Комисията е установила, че възстановяването на ДДС, платен неоснователно от БДЖ върху компенсацията, получена от дружеството, за изпълнение на задължения за предоставяне на обществена услуга, не представлява държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Тъй като дружеството по принцип не е дължало ДДС, възстановяването не му предоставя предимство. По повод погасяването на дълговете на БДЖ към националния управител на железопътната инфраструктура проверката е установила, че това не поражда опасения за конкуренцията, тъй като удължаването на срока и условията за погасяване са съответствали на пазарните условия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *