Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Последни новини

Улесняват работодатели да наемат непълнолетни

Работодателите да могат да подават молби за разрешение за работа на непълнолетни лица и по електронен път.
Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредба. Документите се приемат от дирекциите на Главна инспекция по труда.

За да разреши работа на непълнолетен, от трудовата инспекция ще искат от работодателя да опише вида работа.

Новост е изискването да се представи оценка на риска на работното място, мерки за защита на здравето и разпределение на работното време.

При пропуски в документацията, ще се дава 5-дневен срок за тяхното отстраняване, а срокът за произнасяне е 7 дни, предвиждат още предложените промени.

Поисканите от работодателите разрешения за наемане на непълнолетни през 2016 г. са 5283. Ръстът им е почти двоен спрямо 2015 г., когато исканията са били 2700, съобщи преди дни ГИТ. Дадените през миналата година разрешения са 5009, като 90 от тях са за наемане на работа на непълнолетни до 16 години.

За първите пет месеца на 2017 г. в ГИТ са постъпили 1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни, дадени са 993, от които 24 за ненавършили 16 години. За сравнение, през същия период на 2016 г. исканията са били 734.

Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция. През 2016 г. са констатирани 99 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда, докато през 2015 г. техният брой е 48.

Традиционно, най-много от тези нарушения са констатирани в ресторантьорството и търговията на дребно.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *