Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Желязков: Шофьорските книжки може да станат безсрочни

„Електронното управление на институциите не е някаква екзотика“. Обмисля се шофьорските книжки да станат безсрочни.
Това заяви по Нова телевизия председателят на новосъздадената държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков.

Той бе категоричен, че чакането по опашки по гишета скоро ще остане в историята.

„Хората си взимат отпуски, за да си свършат работата. Но те не са, за да се ходи по гишета, а да се почива. Това носи огромни загуби за икономиката“, коментира Желязков.

Той поясни, че в най-близко бъдеще за собствениците на автомобили ще стане много по-лесно и бързо да ги регистрират и пререгистрират.

„Още при първото посещение при нотариус данните трябва да стигнат до КАТ по електронен път. После КАТ само да информира собственика кога да отиде да си вземе талона. Заплащането на таксите също може да става при нотариуса. КАТ пък може да подава информация и до съответната община за това, че колата има нов собственик“, поясни Желязков.

Той коментира и евентуалното премахване на задължителното в много случаи изваждане на свидетелство за съдимост.

„За да се случи това, трябва да се променят повече от 40 закона“, обясни експертът.

Като част от административната реформа в „Пътна полиция“ се обмисля да не се пререгистрират превозните средства, когато те бъдат купени от човек от друг град. Не е изключено да се приеме поправка, според която шофьорските книжки стават безсрочни, а не както сега важат 10 години.

„Електронното управление на институциите не е някаква екзотика“. Това заяви по Нова телевизия председателят на новосъздадената държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков.

Той допълни, че премиерът Бойко Борисов е поставил много кратки срокове за въвеждане на електронното управление. Затова никой от заетите в сферата нямало дори да ползва летен отпуск.

„Електронното управление е призвано да създаде цялата инфраструктура на трансформацията в администрацията“, каза Желязков.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *