19.07.2024

Първите дипломати на България и Република Македония набелязаха конкретни стъпки за финализирането на договора за добросъседство

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров и обсъди с него конкретните стъпки пред двете дипломатически ведомства за финализирането на договора за добросъседство между двете съседни държави.

Димитров е в България в рамките на правителствена делегация, водена от премиера на Република Македония Зоран Заев.

Двамата първи дипломати обсъдиха двустранните отношения и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в различни области.

Вицепремиерът Захариева изтъкна, че поклонението на двамата премиери и техните делегации пред паметника на цар Самуил в София е историческо, с което се отваря нова страница по реалното изпълнение на принципите на приятелството и добросъседството. Следваща стъпка в тази посока ще бъде участието на премиерите Борисов и Заев в общото отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание. Захариева окачестви тези стъпки като европейски подход към общата история.
E.Zaharieva_N.Dimitrov 2
Министър Димитров заяви, че правителството му е решено да върви с бързи крачки към извършването на нужните реформи и изтъкна като първи положителен знак за новия етап в отношенията кръщаването на улици в Скопие и в София съответно на името на покойните президенти на двете държави д-р Желю Желев и Борис Трайковски.

Министрите се договориха да поддържат постоянен работен контакт, при който да споделим своя опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *