Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество

Българите на първо място сред 12 европейски страни по селфи

Българските потребители заемат първо място сред 12 европейски страни от Централна и Източна Европа, както и Скандинавския регион по селфи.
Както и по споделяне на заснетото съдържание в социалните мрежи и слушане онлайн на музика.

Това сочат данните на Huawei Summer Barometer 2017* – международно изследване, проведено през май месец сред 6023 потребители на възраст 18-45 години, които имат или са използвали смартфон през последните 24 месеца. Целта на проучването е била да разбере какви са основните функции, които потребителите ползват на своите смартфони и за какво ще използват устройствата си през предстоящите летни месеци и планирани почивки.

84% от участващите в изследването българи са споделили, че това лято ще правят селфи снимки и ще споделят снимки и видеа в социалните мрежи, с което заемаме първото място в класацията сред другите участници, изпреварвайки Румъния, Сърбия, Гърция, Унгария, Полша и 4 скандинавски страни.

Също така е най-висок делът и на европейските потребители от България (72%), които ще слушат музика онлайн по време на лятната почивка, изпреварвайки с 5 до 7 пункта съседите от Сърбия и Румъния.

88% от нас ще използват устройствата си за навигация през лятото, заемайки второ място в Европа след Сърбия. За българите е много важно да имаме достатъчно налично свободно пространство в телефоните си и дълъг живот на батерията – 33% от българите при средно 19% за Европа споделят, че свободното пространство е съществен проблем, а 88% от сънародниците ни при средно 83% считат, че животът на батерията е от много важно значение за смартфоните.

Сред другите важни за нас показатели са процесора и капацитета на мобилните устройства, както и възможностите на основната камера. Същевременно сред характеристиките, които най-малко ни вълнуват, са сензорът за пръстови отпечатъци и двусимовите смартфони.

Като цяло 83% от българските потребители са споделили, че смартфоните улесняват пътуването в наши дни, с което споделяме почти общи нагласи и с другите европейски държави.

По отношение на мобилните приложения, с най-висок дял на използвани приложения за пътуване от българите са Booking.com (68% при 75% най-висока стойност за Сърбия и 55% средно за Европа), Instagram (45% при 37% средно).

Страната ни обаче изостава по други показатели, като например онлайн покупка на билети и съхраняване на резервации на смартфоните ни, като едва 52% са отговорили, че използват тези възможности на телефоните си, при 53% средно за Европа.

Назад сме и по отношение преноса на съдържание от мобилни на десктоп устройства спрямо Сърбия и Румъния (68% за България при 78% и 69% за съседите), но пък сме почти двойно по-напред по този показател спрямо Швеция, Финландия, Норвегия, Германия, Унгария и Полша.

В демографски план за страната ни, мъжете преобладават над дамите в използването на повечето технически функции на смартфон устройствата – снимки, видеа, споделяне в социалните мрежи (12 пункта разлика в полза на мъжете).

Интересно е да се отбележи, че въпреки превеса на мъжете в намеренията за използване на селфи стикове през лятото (36% срещу 30%), то дамите са тези, които не се притесняват да ги използват наистина, за разлика от мъжете (28% за жените срещу 21%).

63% от българските дами свалят музика на своите мобилни устройства предварително преди своята почивка при 48% за мъжете, както и отново дамите преобладават над мъжете по отношение на гледането онлайн на видеа или филми.

Любопитна подробност е, че 90% от дамите използват навигация на своите смартфони срещу 86% и свалят офлайн карти (60% срещу 40%), докато мъжете са „по-оправни“ по отношение на резервации (51% срещу 43%) и преглед на оценки за хотели или ресторанти (70% срещу 67%).

Сравнително нисък е делът на използваните външни батерии или допълнителни зарядни устройства от българските мъже и жени, както и по отношение на използваните бързи зарядни устройства за зареждане (под 40% за тях).

Що се касае до възрастовите граници на българските потребители, 91% от хората на възраст между 35 и 45 години споделят, че дългият живот на батерията е от изключителна важност, 80% от тези на възраст между 18 и 24 години имат нужда от голям капацитет на паметта, а 77% от същата възрастова група търсят и камери (предна и задна) с високо качество.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *