Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Политика Последни новини

Каракачанов: Темата за връщането на казармата не е затворена

Темата за наборната военна служба не е затворена. Тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България, заяви в НС Красимир Каракачанов.
От парламентарната трибуна министърът на отбраната припомни, че предложението за връщане на наборната военна служба бе разгледано от предходния парламент, но БСП не са го подкрепили в пленарна зала.

Според Каракачанов мнението на всички професионални военни е било, че страната ни не е трябвало да бърза с отмяната на наборната служба. „Темата трябва да се развива, вероятно ще стигнем до там, но не сме готови с конкретните предложения, разчети и т.н.”, обясни военният министър.

Министър Красимир Каракачанов отговори в парламента на въпроса за възстановяването на наборната служба, зададен от Антон Кутев.
Социалистът заяви, че това е било сериозно намерение на Патриотите, от което те са се отказали, влизайки във властта с ГЕРБ.

„Вие сигурно с жена си правите компромиси по-лесно, отколкото ние в политически план. Разбирам да говорите ние какви компромиси правим с ГЕРБ, ако вие два пъти не управлявахте с ДПС. Не се опитвайте да създавате излишна конфронтация“, започна изложението си министърът.

Той подчерта, че в предишното Народно събрание БСП не са подкрепили искането на въвеждане на наборна служба.

„Продължавам да смятам, че през 2007 г. направихме грешка, въпреки мнението на професионалните военни.
Темата за наборната военна служба не е затворена, най-вече заради събитията. Тя съществува в държави като Австрия, Швеция, Естония, Финландия.
Няма нужда да изпиваме всичката вода от Черно море, за да разберем, че то е солено“, коментира Каракачанов.

Той обясни, че в управленската програма е записано въвеждането на военно учение. Ще се водят разговори с Министерството на отбраната, за да се види какво може да се направи по този въпрос. Според Каракачанов може да има практически лекции, при които децата да се докоснат до армията.

Антон Кутев пък обясни на Каракачанов, че е разведен от 15 години и го помоли да не намесва бившата му съпруга в дебата.

„Вие сте вицепремиер и министър на отбраната и ако някой въвежда наборната служба, това трябва да сте Вие“, каза депутатът от БСП и повече конкретика за идеята.

По време на парламентарния контрол министърът на отбраната заяви още, че никой няма намерение да зачерква авиацията.

По темата за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия Каракачанов каза, че трябва да се търси консолидация. „При 10 души випуск бойна авиация, за какъв униврситет говорим в момента?!“, коментира Каракачанов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *