Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Общество

НЗОК ще заплаща напълно изкуствените сърца

Националната здравноосигурителна каса взе решение да заплаща на 100% средствата за изкуствени сърца, необходими на пациенти със сърдечна недостатъчност.
Важното решение за всички тежко болни пациенти, които чакат сърдечна трансплантация, е било взето от Надзорния съвет на касата на заседание на 20 юни, съобщиха от НЗОК.

До края на 2017 г. касата ще осигури сърца на шестима пациенти. Около 10 болни се нуждаят от тези медицински изделия годишно.

Досега НЗОК покриваше само част от стойността на медицинското изделие в размер на 50 000 лв. Това затрудняваше достъпа на нуждаещите се, тъй като цената на едно изкуствено сърце е около 200 000 лв. Останалите средства трябваше да бъдат заплатени от семействата на самите болни.

През 2014 г. само за месец в София починаха петима мъже, нуждаещи се от изкуствени сърца. Тогава близките на един от починалите – Александър Михайлов, обявиха, че ще съдят държавата в Страсбург. В останалите страни от ЕС здравните фондове покриват напълно цената на изкуственото сърце.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *