Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Борисов: Нашият сателит ще ни обслужва директно в домовете

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит.
Това съобщиха от правителствената пресслужба.

„BulgariaSat-1“ беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център „Кенеди“ на НАСА във Флорида. Той бе изведен в орбита от ракетата „Фалкон 9” на компанията „Спейс Екс”.

Сателитът ще започне да функционира около месец след изстрелването и се очаква работният му цикъл да продължи поне 20 години. Той беше поръчан за производство на най-голямата в света фирма за търговски телекомуникационни сателити „Спейс Системс/Лорал”, базирана в Пало Алто, в Силициевата долина в Калифорния.

„Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги… С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни“, посочва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Разработката на космическия проект е на българската компания „Булсатком“, която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *