Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Вучич встъпи в длъжност сръбски президент на пищна церемония

Александър Вучич официално встъпи в длъжност като президент на Сърбия пред многохилядно множество и десетки делегации от чужбина.
Александър Вучич официално встъпи в длъжност като президент на Сърбия. На церемонията в двореца „Сърбия“ в столицата Белград присъстваха общо около 5000 гости, включително представители на повече от 60 чуждестранни делегации, предаде ТАСС.

Вучич, който спечели убедително президентските избори още на първия тур на 2 април, вече положи клетва като държавен глава на 31 май. На приема снощи бяха поканени гости както от Сърбия, така и от съседните страни, САЩ, Русия, ЕС, НАТО и Китай.

Вучич ги посрещаше заедно със съпругата си Тамара. Това бе първа публична поява за нея, откакто му роди син на 10 юни.

По официални данни Сърбия не е приемала толкова много чуждестранни гости от погребението на Тито през 1980 г.

Преди церемонията новият сръбски президент бе поздравен от своя предшественик на поста Томислав Николич. „Желая му да бъде по-добър президент от мен“, каза Николич за Вучич.

В своята реч по встъпването си в длъжност новият сръбски президент подчерта, че страната му се гордее със своите традиционни приятелски отношения с Русия. „Намираме се… на пътя към Европа и искаме да останем на него“, отбеляза в същото време Вучич.

Хърватският президент Колинда Грабар Китарович изрази надежда за възстановяване на добрите отношения между страната й и Сърбия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *