Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Евакуираха четири пожароопасни блока в Лондон

Обитатели на четири високи жилищни сгради в лондонския район Камдън бяха евакуирани, след като инспектори откриха проблеми в огнеупорната облицовка.
Общинският съвет на лондонския район Камдън съобщи, че тази нощ са евакуирани обитателите на 650 апартамента в четири високи жилищни сгради, след като инспектори са открили проблеми, свързани с надеждността на огнеупорната облицовка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-голямата част от евакуираните хора са настанени във временни жилища, а други – в хотелски стаи.

Първоначално бе съобщено, че ще бъдат евакуирани хората от 800 жилища.

Решението за евакуацията бе взето след огромния пожар миналата седмица в 27-етажната жилищна сграда Гренфел тауър, в който загинаха 79 души.

След бедствието в 27-етажния жилищен блок в британската столица повдигнало въпроса за качеството на външната облицовка на сградата, правителството разпореди да се извършат инспекции на всички блокове с жилища за социално слаби и управлявани от публичните власти.

„Малко преди идването ми в Камарата на общините ме информираха, че според част от тестовете облицовките са горими. Компетентните органи и пожарникарите са уведомени и в момента вземат всички възможни мерки за гарантиране на безопасността на тези сгради и за надлежното осведомяване на обитателите“, каза наскоро министър – председателят Тереза Мей.

Знам, че много от живеещите във високи блокове са разтревожени след случилото се в Гренфел. Всички управители на подобни сгради получиха указания да извършат допълнителни тестове за пожарна безопасност и да се уверят, че процедурите са спазени. Алармирахме също частните собственици и сме им предоставили нашите тестове безплатно, допълни премиерът.

Правителството обяви 27 високи жилищни сгради за опасни

Двайсет и седем високи жилищни сгради във Великобритания – от Лондон на югоизток до Манчестър на север и Плимут на югозапад – са с облицовки, които не отговарят на стандартите за противопожарна безопасност, обяви британското правителство.

Това са заключенията от проверки на огнеупорните облицовки.

Говорител на министерството на регионите и местното самоуправление каза, че местните власти ще решат заедно с противопожарните служби какви действия трябва да се предприемат.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *