20.07.2024

Анкета: Престижът на САЩ рухва при управлението на Тръмп

доналд тръмп

Престижът на САЩ рязко е намалял по света при управлението на Доналд Тръмп и много хора в други страни нямат доверие в способността му да бъде лидер.
Това показва анкета на Изследователския център Пю, цитирана от Ройтерс и БТА.

Анкетата е проведена в 37 страни между 16 февруари и 8 май; въпроси са зададени на 40 444 души.

Одобрението за САЩ в останалата част от света е спаднало до 49 на сто, пет месеца след влизането Тръмп в Белия дом. То беше 64 процента в края на осемте години управление на Барак Обама.

Спадът е най-голям в някои от най-близките съюзници на САЩ, включително съседните им Канада и Мексико, и в европейски партньори като Германия и Испания.

Едва 30 на сто от мексиканците сега имат добро мнение за САЩ, в сравнение с 66 на сто в края на управлението на Обама. В Канада и Германия одобрението е спаднало с 22 на сто – до 43 и 35 процента съответно.

В много европейски страни рейтингът на САЩ се изразява в числа, близки до тези в края на президентството на Джордж Буш син, който бе твърде непопулярен заради нахлуването в Ирак през 2003 г.

Недоверието към Тръмп е най-силно в сравнение с отношението към останалите трима включени в анкетата световни лидери. Само 22 на сто от анкетираните имат доверие, че той действа правилно в световната политика. Доверието към Обама в подобна анкета е било 64 на сто.

В сегашната анкета руският президент Владимир Путин и китайският Си Цзинпин имат рейтинг на доверие 27 и 28 процента. Най-високо е доверието към германския канцлер Ангела Меркел – 42 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *