Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

IT гиганти обявиха, че ще изметат мрежата от терористи

Глобалните социални медии обединяват усилията си в онлайн борбата срещу екстремизма и тероризма.
Фейсбук, ЮТюб, Туитър и корпорацията Майкрософт обявиха, че създават световна работна група, в която ще обединят усилия за отстраняване на терористично съдържание от своите платформи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Създаденият Глобален интернет форум за борба с тероризма „ще оформя и структурира съществуващите и бъдещите сфери на сътрудничество между нашите компании и ще насърчи сътрудничеството с по-малките технологични компании, групи на гражданското общество и учени, с правителства и наднационални органи като ЕС и ООН“, се казва в декларацията на компаниите.

Те заявяват, че в отговор на натиска на правителства в Европа и САЩ във връзка със зачестилите терористични атаки ще споделят технически средства за премахване на терористично съдържание.

Миналата седмица лидерите на страните от ЕС призоваха технологичните компании да създадат бизнес форум и да разработят нови технологии и инструменти с цел подобряване на автоматичното регистриране и отстраняване на екстремистко съдържание от платформите си. Политическият натиск върху компаниите в сектора се засили от перспективите за приемане на ново законодателство на ЕС по темата.

Засега обаче само Германия готви законопроект, според който социалните мрежи ще се глобяват до 50 милиона евро, ако не премахват бързо постинги, съдържащи омраза. Очаква се Бундестагът да гласува по законопроекта тази седмица, отбеляза Ройтерс.

Компаниите от бранша ще се стремят да подобрят техническата си работа, каквато е създадената през декември база данни за споделяне на уникалните „цифрови пръстови отпечатъци“, които автоматично ще се прикрепват към видеоклипове и снимки с екстремистко съдържание.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *