Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Политика Последни новини

Нанков: АМ ”Хемус” ще е завършена до 7 години

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че 75 км от автомагистрала „Хемус“ ще бъдат изградени на 100% в настоящия мандат на правителството.
В рамките на 2017-18 година реално ще бъдат изградени 25,5 километра от магистралата.

Едната отсечка, дълга 9,3 километра, е между Ябланица и Боаза, с осигурено финансиране 55 милиона лева, а другата е между Белокопитово и пътния възел „Буховци“.

До седем години автомагистрала „Хемус“ ще бъде завършена, прогнозира във Велико Търново Николай Нанков. Той участва във форума „Магистрала „Хемус“ – възраждане на българския Север“.

Министърът призна, че има изоставане в проектирането на 175 километра от трасето, което трябва да свърже източната и западната част на магистралата.

Според него изграждането на автомагистрала „Хемус“, на пътя Русе – Бяла – Велико Търново, и отсечката Ботевград – Мездра – Видин, ще допринесе за ускоряване на социално-икономическото развитие в Северна България.

Въвеждането на тол-системата ще генерира приходи за изграждане и ремонт на пътища, като очакваните годишни постъпления са в размер на 1 милиард лева, каза министър Нанков. По мнението му сегашната винетна система е несправедлива към водачите на леки автомобили, които годишно внасят в хазната 200 милиона лева, а от тежкотоварния превоз постъпленията от винетки са едва 120 милиона лева.

„С въвеждането на ТОЛ таксите този несправедлив модел ще бъде сменен и ще се генерират средства както и за автомагистрала „Хемус“, така и за високоскоростния път между Русе и Велико Търново“, обясни министърът.

През следващата седмица МРРБ и АПИ ще обявят ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили през летните месеци, за да се облекчи трафикът по пътищата, посочи той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *