Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Свят

Германия каза ”да” на еднополовите бракове?

Бундестагът одобри тази сутрин узаконяването на еднополовите бракове в Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Законопроектът, който постановява, че „бракът е сключван между двама души от различен или от един и същи пол“, бе подкрепен от долната камара на германския парламент. В подкрепа на закона се обявиха 393 депутати. 226 консервативни депутати бяха против. Гласовете „за“ бяха на депутатите от три леви партии – социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, Зелените и Левите.

Някои техни колеги от християндемократическия блок на канцлера също гласуваха в подкрепа на мярката. Самата Меркел обаче гласува против еднополовите браковеа, съобщи ДПА.

„За мен бракът от гледна точка на конституцията ни е брак между мъж и жена и затова не гласува в подкрепа на този законопроект днес“, каза Меркел, цитирана от Ройтерс. В същото време тя изрази надежда, че „днешното гласуване не само ще насърчи уважаването на различните мнения, но и ще донесе повече социална сплотеност и мир“.

Така Германия ще се присъедини към 20-те западни държави, 13 от които европейски, където вече са узаконени еднополовите бракове. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, Бундесрата, за да влезе в сила, което вероятно ще стане преди края на тази година.

През 2001 г. Германия въведе граждански съюз, който дава права като при брак, освен за някои данъчни облекчения и за осиновяване. Новият законопроект дава на хомосексуалните право да осиновяват деца. В понеделник Меркел обяви, че ще остави депутатите си да гласуват по съвест по този въпрос. Тя предвиждаше законопроектът да се гласува след парламентарните избори в края на септември, но бе изпреварена от коалиционния си партньор социалдемократите, които заедно със Зелените и Левите наложиха гласуване само няколко дни след това изказване на канцлерката.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *