Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Над 2000 на протест в Асеновград срещу ромите

В Асеновград продължават протестите срещу незаконно пребиваващите роми и тяхното агресивно поведение.
Местните разказват, че са изненадани, че в протеста са се включили толкова много хора и предполагат, че са пристигнали групи от Пловдив, предаде Агенция „Фокус“.

Протестиращите се събраха пред сградата на Общината и скандираха „Няма да забравим, няма да простим“, което бе основен девиз по време на протестите в Катуница през 2011 г.

Сред събралите се, се чуваха призиви протестът да се отправи към циганската махала в града.

Недоволните се отправиха към сградата на полицията, както се случи и в сряда. Полицейските служители първоначално се опитаха да спрат преместването на протеста от градинката пред паметника на Цар Иван Асен II, но след това пропуснаха протестиращите.

По-голямата част от протестиращите бяха млади хора и семейства с деца. Събралите се скандираха „Българи юнаци“, пяха националния химн и патриотични песни.

По-късно полицията блокира протестиращите на километър от циганската махала в града. Полицейски кордон успя да овладее множеството, насочило се към махалата и да отбие движението на автомобили в района.

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов заяви, че в обща вреда e да се трупа напрежение и да се настройват цели общности едни срещу други, както и да се всява страх и нетърпимост в Асеновград.

Той добави, че разследването на довелия до напрежение инцидент между цигани и българи продължава.

„Нека разследването да работи, но ние не трябва да позволяваме Асеновград да става арена за нагнетяване на етническа вражда. И използвам случая да се обърна към асеновградчани – нека да търсим конструктивния диалог.

Ние – аз, като представител на местната власт, вицепремиерът Симеонов и главният секретар на МВР, потвърдихме, че в града ни остава засилено полицейското присъствие, колкото време е необходимо, до пълното успокояване на ситуацията, и ще продължим да работим по набелязаните мерки до удовлетворяване на разумните искания на гражданите“, обясни градоначалникът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *