Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Тереза Мей получи доверието на парламента

Правителството на премиера Тереза Мей получи доверието на британския парламент, предадоха Франс прес и БТА.
Консерваторите нямат мнозинство в 650-членния парламент и кабинетът започна реалното управление благодарение на подкрепата на ултраконсервативната Демократична юнионистка партия (ДЮП) в Северна Ирландия.

Депутатите от Камарата на общините одобриха с 323 гласа законодателната програма на Тереза Мей, 309 депутати гласуваха против.

През първо изпитание в парламента новият кабинет на Мей премина в сряда.

Вотът висеше на поправка за абортите

Вчера правителството спечели подкрепата на депутатите за двегодишната си законодателната програма, само след като направи отстъпки в последния момент за финансирането на аборти, предаде Асошиейтед прес.

Фактът, че то беше принудено да направи голяма отстъпка часове преди гласуването, показва нестабилността на властта му, отбелязва агенцията.

Изправени пред приемането на предложена от опозицията поправка, министри заявиха, че ще плащат разходите на жените от Северна Ирландия, които посещават Англия, за да извършат аборт.

Северна Ирландия има далеч по-строги правила за абортите от останалите части на Великобритания. Всяка година стотици жени пътуват, за да прекъснат бременността си. Досега те трябваше да плащат сами за път и за процедурата в Англия.

Правителството направи отстъпката, след като депутат Стела Крийси от Лейбъристката партия успя да включи в дневния ред поправка с искане за финансиране на абортите.

Няколко депутати от Консервативната партия заявиха, че ще я подкрепят, което накара правителството да побърза да промени политиката си. Заради вота в Камарата на общините Мей се върна предсрочно от Германия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *