20.07.2024

Искат агенция да бори катастрофите по пътищата

Граждани и неправителствени организации, поискаха незабавно да се създаде Държавна агенция за безопасно движение по пътищата.
Те настояха за по-строги санкции за нарушителите и тази вечер излязоха на шествие, което премина по ул. „Раковска “ и завърши пред Министерския съвет.

На специална дискусия по-рано през деня неправителствените организации представиха законопроект за създаване на Държавна агенция за безопасно движение по пътищата.

Войната по пътищата в България продължава вече десетилетия. Периодично се набелязват мерки за ограничаването й, но без резултат. Затова гражданите настояват за персонална отговорност и те я виждат единствено в създаването на агенцията, която да контролира работата на всички институции ангажирани с пътната безопасност.

В момента липсва официална държавна политика, която позволява отговорността на контролните органи да се размива и се наблюдава една колективна безотговорност.

Георги Кардашев от сдружение „Мрежа за инициативи и решения“ е един от инициаторите за създаването на агенцията.

„Тя ще съумее да събере на едно място отговорните органи, които се грижат за изграждането на пътищата, налагането на контрол над водачите, които управляват моторни провезни средства, както и за налагане на глоби и събиране на глоби от това“, обясни Карндашев пред БНТ.

Според него вина за инцидентите по пътищата не е само в несъобразената скорост.

„Най-абсурдното е, че когато се случи пътно-транспортно произшествие, винаги обвиняваме водачите, че са карали с несъобразена скорост, а всъщност не анализираме това, че самото състояние на пътя, който е довел до тази катастрофа е бил в лошо състояние“, коментира Георги Кардашев.

Според председателя на сдружение „Обществен съвет за пътна безопасност“ Димитър Ганев създаването на агенцията може да се се издържа от фонда за безопасност на движението.

Утре се очаква законопроектът на неправителствените организации да бъде разгледан на заседание на Министерски съвет.

Междувременно от КАТ ще проверяват не само шофьорите, но и пътниците в колата за неплатени глоби, съобщиха за NOVA от Пътната полиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *