Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Любопитно Най-четени Общество

ООН: Все повече хора гладуват по света след 2015 г.

Броят на гладуващите хора по света е нараснал значително от 2015 година, като близо 60 процента от тях са в страни, засегнати от конфликти и промени в климата.
Това обяви вчера в Рим генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Жозе Гразиану да Силва, цитиран от БТА.

ФАО откроява 19 страни, които са в продължителни кризи и често страдат от природни бедствия като суша и наводнения.

ФАО предупреждава за висок риск от глад в Североизточна Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен, където вече сериозно са засегнати 20 милиона души.

Тези хора са живели предимно в селски райони и са били лишени от препитание. Затова много от тях са се оказали принудени да мигрират, посочи Да Силва.

Преди две години ФАО изчисли, че 795 милиона души по света – около един на всеки девет – не могат да си набавят достатъчно храна.

Тогава организацията приветства спадането наполовина на нивата на глад в „третия свят“ – от 23,3% от населението през 1990-1992 година до 12,9 процента през към 2014-а, припомня ДПА.

Говорител на ФАО уточни, че новите точни данни ще бъдат оповестени през октомври.

Но той отбеляза, че от 2015 година климатичното явление Ел Ниньо и конфликтите в Африка и Азия са влошили глобалната ситуация с глада.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *