Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

3/4 от Самоков е наводнен, в Левски са в ужас от щетите

Остава в сила бедственото положение в община Самоков и частичното бедствено положение в Плевен след рекордните валежи, придружени с градушка.
Вчера следобед река Боклуджа в Самоков преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради. Градушка с размерите на топка за тенис помля Левски, където има много повредени покриви на къщи, счупени стъкла на прозорци, реколтата е унищожена.

Най-много валежи бяха регистрирани в района на Кнежа и Плевен. Хиляди декари земеделска продукция са унищожени.

Частичното бедствено положение в Плевенско, заради преливащия язовир Николаево остава.

Според кмета на Самоков Владимир Георгиев, цитиран от bTV, все още е рано да се каже какви са щетите. Оценката все още не е започнала, защото през цялата нощ от общината са работили по отводняването на домовете. Обхватът на наводнението обаче е голям – близо 3/4 от града, както и доста села, посочи той. Щетите ще бъдат оценявани от екипи, които ще обиколят засегнатите имоти.

Същевременно отделът за социална грижа ще провери дали има възможност за даване на еднократна помощ. Георгиев благодари на гражданите за множеството снимки и видеа, които са направили, защото те ще бъдат приложени към преписките.
Мнение:
Приземният въздух се разширява и започва да се издига нагоре с голяма скорост, достигайки и до 10 километра височина. Там той рязко се охлажда и съдържащата се в него влага кондензира, образувайки ледени кристали – температурата е под минус 30-40 градуса на тази височина. Ледените кристали слепват един с друг, наедряват, достигайки размери и на човешки юмрук. До определен момент силните конвективни, възходящи потоци, ги държат в облака, но от определен момент нататък гравитацията все пак надделява и ледените парчета започват да падат.
Иво Некитов
Прочети още »

В близкото село Бели Искър улиците също са били залети от огромна вълна. Заради наводнението временно беше затворен за движение пътят между Самоков и Ихтиман. На места водата в домовете достигаше до метър.От общината твърдят, че преди седмица са почистили коритата на реките и че причина за наводненията са проливните дъждове.

В град Левски ледените късове бяха с големината на топка за тенис.

Засегната е и една от големите ферми за биозеленчуци у нас – 120 декара реколта е напълно унищожена, съобщи „Нова телевизия“.

Реколтата, която е трябвало да бъде събирана днес, вече е унищожена. Според първоначални изчисления, градушката е нанесла щети за над 1 милион и 200 хиляди лева. Собствениците на фермата казват, че имат застраховка, но тя няма да покрие всички тези разходи. Най-вероятно фермата ще спре да работи.

Хората се чудят как ще се справят с щетите в домовете си. Повечето от тях нямат застраховки. Те не разчитат особено много на помощ от държавата.

И днес преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но по-слаби. Валежите ще спират.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *