Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Тръмп потегля за Европа

Доналд Тръмп заминава днес на втората си обиколка в чужбина като президент на САЩ.
Президентът ще посети Полша и Германия.

Във Варшава в четвъртък той ще се срещне с лидери от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата „Трите морета“.

В петък и събота Тръмп ще участва срещата на високо равнище на Г-20 в Хамбург.

Американски президент и европейски форум

Инициативата „Три морета“ (Адриатическо, Балтийско и Черно) е подета през август м.г. в Дубровник, където се срещнаха държавни и правителствени лидери на 12 страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

Проектът е полско-хърватски, а по-активни в инициативата са страните от т.нар. Вишеградска четворка. В „Три морета“ участва и България.

Най-общо формулиран, замисълът на инициативата е да се укрепи икономически и политически пространството между трите морета.

То представлява 28% от територията на Европейски съюз, там е и 22% от неговото население. Икономически обаче районът изостава, произвеждайки едва 10 процента от БВР на съюза.

На срещата на високо равнище на 12-те във Варшава, според Ройтерс, се очаква Тръмп да засегне въпроси на енергетиката и да лобира за американския износ на природен газ.

Не всички в региона ни смятат, че включването на американския президент в една чисто европейска инициатива е добра идея. А в САЩ Тръмп вече бе критикуван, че започва европейското си пътуване от Полша, а не от по-важния съюзник Германия, с която отношенията му охладняха.

Какво иска Полша от Тръмп

Варшава ще поиска от Вашингтон гаранции, че ротационното присъстви на американски войници в Полша ще продължи, докато сигурността в района е застрашена от Русия. Това каза външният министър Витолд Вашчиковски и добави, че те трябва да останат, „докато има заплаха“.

Среща с Путин

Очаква се сред двустранните срещи в кулоарите на форума на 7 юли Тръмп да разговаря с руския президент Владимир Путин.

На срещата Тръмп смята да се концентрира върху две теми – Сирия и Украйна. Путин обаче се очаква да постави акцент върху борбата с тероризма. Няма как да бъдат избегнати и регионални въпроси и разоръжаването.

Според наблюдателите срещата е важна за света, но пробиви от нея не се очакват.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *