Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Радев благодари на Тръмп за съвместните военни учения

Румен Радев благодари във Варшава на президента на САЩ Доналд Тръмп за ясно заявената подкрепа за развитието на региона.
„Разгръщането на американски части в България и съвместните тренировки на въоръжените сили на двете страни допринасят за покачването на бойните способности на Българската армия“, каза президентът Румен Радев, който взе участие в инициативата „Три морета“ във Варшава.

В инициативата участват дванадесет държави от региона – Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, като в тазгодишния формат се включиха и Съединените американски щати.

Президентът коментира поставената цел за повишаване до 2% от брутния вътрешен продукт на разходите за отбрана на партньорите в НАТО, като заяви, че освен инвестирането на повече средства, е необходимо те да се превърнат в реални бойни възможности.

Тръмп днес отново настоя партньорите от НАТО да увеличат разходите за отбрана до 2%, както е планирано.

В рамките на форума участващите държави взеха решение да бъде създаден бизнес форум към инициативата „Три морета“, в който ще участват предприемачи от дванадесетте държави.

Повече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в региона на трите морета – Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за гражданите в Централна и Източна Европа и ще направят целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целеустремен.
Устойчивото развитие на нашия динамичен регион зависи от умението ни да координираме своите политики, да дефинираме ясно и да защитаваме общите си цели, заяви Румен Радев.

В рамките на форума държавните глави на страните обсъждат възможностите за разширяване на сътрудничеството си в ключови сфери като енергетика, дигитална икономика и сигурност, транспорт, инфраструктура, околна среда, селско стопанство и туризъм.

Тръмп каза пред 12-те лидери, че САЩ искат да „осигурят достъп до алтернативни енергийни източници, така че Полша и нейните съседи никога повече да не се оказват заложници на един-единствен доставчик на енергия“.

Същевременно американският президент похвали България за участието й в два енергийни проекта – за тръбопровод от Черно море и газовата връзка с Гърция.

Живеем в динамични времена, които поставят пред нас непредсказуеми и многообразни предизвикателства от гледна точка на сигурността. Именно затова България убедено вярва в необходимостта от обща и последователна политика, заяви президентът Радев пред гостите на форума.

По думите му отварянето на инициативата към частния сектор ще създаде допълнителен стимул за двустранно и многостранно сътрудничество в икономиката, науката и енергетиката.

„Жизненоважно е политическите усилия на форума да бъдат подкрепени от реални бизнес инициативи, които ще имат принос за реалното свързване на страните от региона“, заяви Румен Радев.

Държавните глави на дванадесетте държави потвърдиха политическата воля за задълбочаване на интеграцията в региона на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС, чрез по-голяма свързаност между държавите-участнички по оста „Север-Юг”.

Посещението на президента Румен Радев ще продължи с участие в Световния форум във Варшава, организиран от Атлантическия съвет.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *