Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика Последни новини

Ограничиха правата на частните съдебни изпълнители

Парламентът прие на първо четене предложенията на омбудсмана Мая Манолова, с които се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители.
Предвидени са още рестрикции за банките и монополите.

Депутатите подкрепиха единодушно четирите законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс, внесени от ГЕРБ, „БСП за България“, „Обединените патриоти“ и „Воля“, съобщава БТА.

С измененията се подобрява процедурата по призоваване на длъжника. Той трябва да бъде търсен най-малко три пъти на посочения от него адрес, като един от тях задължително да е в неработен ден. Въведена е възможност съдът служебно да проверява адресната регистрация на ответника и да проверява неговата месторабота при връчване чрез работодателя.

Обвързва се несеквестируемият доход на длъжника с размера на минималната работна заплата. Предвижда се и възможност възражението на длъжника срещу заповед за незабавно изпълнение със заявител банка, да спира изпълнението, както и правото на длъжника да обжалва определената от съдебния изпълнител оценка на недвижимия имот.

За да се улесни доброволното изпълнение, се предвижда задължение за посочване на банкова сметка в исковата молба, в съдебното решение, в заявлението за издаване на заповед за изпълнение и в самата заповед за изпълнение.

След гласуването омбудсманът Мая Манолова посочи, че с подкрепата си депутатите са дали ясен знак, че стоят на страната на обществения интерес, а не на частни икономически интереси. Тя отбеляза, че дяволът е скрит в детайлите и затова ще следи много внимателно работата по промените между първо и второ четене. Манолова изрази надежда, че в нея ще се включат представители на граждански организации, на камарата на частните съдебни изпълнители и на асоциацията на банките. Надявам се, че между двете четения няма да се промени философията на промените, коментира тя.

Манолова изрази надежда, че между двете четения ще останат подкрепените промени, свързани с призоваването, така че граждани да не могат да бъдат съдени без да знаят, ще бъде въведена пропорционалност между изпълнителните способи и размера на дълга, така че за малък дълг от сто лева да не запорират цялото ти имущество, банковите сметки, трудовото възнаграждение, жилища, също така да има възможност да бъдат обжалвани оценките на недвижимите имоти, за да не бъдат продавани за жълти стотинки, и да се намалят таксите на частните съдебни изпълнители, коментира омбудсманът. Тя каза, че е оптимист, защото промените са били подкрепени от управляващи и от опозиция.

В своя законопроект от ГЕРБ предлагат да се предостави възможност на длъжника доброволно да се издължи, като се намали размера на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20 процента от задължението. За да се осигури максимална защита на интересите на страните в изпълнителното производство, се предвижда задължително назначаване на вещо лице при определяне на цената на вещта за недвижимо имущество, както и при продажба на движимо имущество на стойност над 5 000 лева.

От левицата предлагат промяна в Закона за частните съдебни изпълнители, според която сборът на всички такси по изпълнението да не надвишава размера на задължението, в случай на изпълнение в срока на доброволно изпълнение, да не се събира такса.

От „Воля“ предлагат намаляване на пропорционалните държавни такси по начин, по който максималният размер на пропорционална такса да стане наполовина по-нисък от размера на настоящите пропорционални такси.

Законопроектът на „Обединени патриоти“ предвижда уеднаквяване на размера на държавната такса по искове за собственост и по облигационни искове. Предлагат се и промени в касационното производство.

Дебат в пленарна зала предизвика предложението на ГЕРБ за изменение в Закона за задълженията и договорите, с което да се премахне фигурата на „вечния длъжник“ чрез въвеждането на десет годишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица.

Филип Попов от“БСП за България“ отбеляза, че това е стъпка в правилната посока, но попита защо тази промяна в Закона за задълженията и договорите да се прави чрез измененията в ГПК. Това е един наистина сложен юридически казус, с който се променят много отношения и закони, посочи той. По думите му така направеното предложение е удар във въздуха, защото е предвидено, че десетгодишната давност не засяга обезпечените вземания.

Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че са отворени за всички предложения и коментари във връзка с обхвата и действието на давността. Тук нашата идея е абсолютната погасителна давност да погаси не само правото на иск, но и самото задължение, обясни той и посочи, че затова го предлагат като част от този пакет промени.

Хамид Хамид от ДПС каза, че между двете четения на промените ще предложат текст, който ще сложи край на фигурата на вечния длъжник. Ще предложим таксите, които се събират от съдебните изпълнители да влязат в закона, посочи той. По думите му така ще се осигури по-трайна уредба на тези такси.

Явор Нотев от „Обединени патриоти“ отбеляза, че преди второто четене не бива да се изпуска от внимание, че срещу всеки длъжник стои и кредитор.

Данаил Кирилов коментира, че по отношение на евентуално отпадане на банките като страна искател в изпълнителното производство ще поддържа позиция „против“. Тази позиция защитава цялата ни финансова-кредитна система, коментира той. По думите му банките не са само кредитори, а и пазят парите на вложителите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *