Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Ирак официално обяви Мосул за превзет

Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви днес победа над „Ислямска държава“ в „освободения“ Мосул след битка, продължила близо девет месеца срещу джихадистите.
Това посочи неговата служба в комюнике, цитирано от АФП, Ройтерс и БТА.

„Главнокомандващият на въоръжените сили /премиерът/ пристигна в освободения град Мосул и поздрави героичните бойци и иракския народ с великата победа“, се допълва в комюникето на неговата служба.

По-рано днес иракските сили достигнаха брега на река Тигър в Стария град на Мосул, с което спечелиха битката за града.

Джихадистите са изтласкани от почти цялата територия на Мосул, с изключение на малък участък на западния бряг на минаващата през града река Тигър, в района на Стария град, където все още оказват съпротива.

Днес над Стария град се издигаха стълбове дим, а по улиците имаше разлагащи се трупове на бойци на „Ислямска държава“. Чуваше се откъслечна стрелба от автоматично оръжие и бяха извършени и няколко въздушни удара.

Говорителят на иракската армия бригаден генерал Яхия Расул заяви по-рано днес пред иракската държавна телевизия, че 30 джихадисти са били убити при опит да се измъкнат, като преплуват река Тигър.

По-късно телевизията излъчи извънредна новина, в която се казваше, че Службата за борба с тероризма е издигнала иракското знаме на брега на Тигър в Стария град, след като е превзела квартал „Майдан“ и сега напредва към квартал „Калаят“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *